8 Pro-tips voor het mixen van kickdrums

8 Pro-tips voor het mixen van kickdrums 8 Pro-tips voor het mixen van kickdrums

Als de hartslag van bijna elk geweldig nummer is het cruciaal om de kickdrum goed in je mix te krijgen. Het is het fundament waarop de rest van je nummer is gebouwd, en het creëert die dreun in het laag die ervoor kan zorgen dat luisteraars je muziek beter aanvoelen.

Als het echter aankomt op het mixen van een kickdrum, is er veel verkeerde informatie die nieuwe mixers op een dwaalspoor brengt. Low-end, in het algemeen, is vaak de aartsvijand van nieuwe mixers, dus focussen op het goed krijgen van een belangrijk element zoals de kick kan super nuttig zijn.

Daarom heb ik een kleine gids gemaakt met tips en trucs om je kick drum goed in de mix te krijgen. Laten we erin duiken!

1. Onnodige frequentie-inhoud verwijderen

Het allereerste wat ik doe met een kickdrum in een mix is het verwijderen van alle onnodige frequentie-inhoud die andere instrumenten in de weg zit of mijn mix vertroebelt. Tenzij de kick heel slecht is opgenomen of je de kick zwaar bewerkt voor het effect, hoef je er op dit punt niet veel uit te halen.

Een van de eerste gebieden waar ik naar kijk is het middenbereik. Ik merk vaak dat het gebied tussen 400 en 500 Hz kan profiteren van een kleine verzwakking. Er is veel frequentieopbouw in dit gebied, vooral als je andere elementen gaat toevoegen aan je mix. Vooral live kicks krijgen in dit gebied veel 'boxiness'.

Ik begin met het gebruiken van een EQ met een gemiddelde bandbreedte om van die doosachtigheid af te komen. Op zijn beurt brengt het wegwerken van die frequenties meestal de goede delen van de kick naar voren, zoals de rijke lage tonen en de klikkende hoge tonen.

Soms gebruik ik een hoogdoorlaatfilter om de lage frequenties van mijn kick op te schonen, hoewel dit volledig afhankelijk is van het nummer en het arrangement. Extreme lage tonen hebben de vervelende gewoonte om compressie zwaar te triggeren en headroom in een mix op te eten, dus ze wegwerken kan heel nuttig zijn.

In sommige gevallen is de kick er om boven de bas te zitten en meer een ritmische stoot in het middengebied te geven dan een dreun in het lage gedeelte.

In reggaemuziek hebben we bijvoorbeeld een lage bas met veel subharmonische frequenties, die vrije ruimte in het frequentiespectrum nodig hebben om goed te gedijen. Dit is een voorbeeld van een geval waarbij ik mijn kickdrum meestal insla met een hoogdoorlaatfilter om de bas de ruimte te geven om te ademen.

Tenzij ik voor een specifiek effect ga, zet ik het hoogdoorlaatfilter nooit hoger dan 50 Hz.

2. Geef het een boost

Nadat ik door het frequentiebereik ben gegaan en frequenties heb gevonden waarvan ik denk dat ze de mix aantasten, gebruik ik een andere EQ-plugin om de basdrum vorm te geven zodat de goede delen eruit springen.

Af en toe hoef ik helemaal niet te boosten. Dit is vooral waar als ik kwaliteitssamples voor de kick gebruik, omdat die al de ingebouwde punch en knock hebben die ik nodig heb. Als ik mijn kickdrum echter een beetje liefde met EQ moet geven, zijn er bepaalde frequentiebereiken waar ik het eerst naar kijk.

Om te beginnen kijk ik graag in het bereik van 50 tot 80 Hz, waar de subharmonische frequenties zich bevinden. Deze frequenties zijn niet zo gemakkelijk te horen als te voelen. Als ik wil dat mijn kick een beetje extra low-end punch heeft, is dit een geweldige plek om een brede boost te geven met iets als een Pultec EQ.

Vervolgens ga ik omhoog in het spectrum naar de lage frequenties van ongeveer 100 tot 250 Hz, omdat dit de fundamentele frequentie van je kick is. Je kunt hier versterken om een beetje toon en body te krijgen, maar pas op dat je de bas niet in de weg zit.

Als laatste ga ik naar de hogere middenfrequenties rond 1 tot 5 kHz. Hier vind je de attack van de kick. Voor een live kickdrum is dit waar de beater het vel raakt. Ik voel meestal alleen de behoefte om dit te doen als de kick verloren gaat in de mix, maar ik wil niet het hele ding boosten omdat de low-end al goed zit.

De specifieke frequentie die je boost hangt af van de stijl van de kick waar je voor gaat. In rockmixen versterk ik bijvoorbeeld vaak tussen 1 en 2 kHz, maar als ik dat ultrahoge, klikkende geluid wil dat je hoort in metalmixen, versterk ik tussen 2 en 5 kHz.

3. Krijg het onder controle

De manier waarop ik compressie op mijn kickdrum gebruik, hangt volledig af van de context van de mix. Een live kickdrum heeft bijvoorbeeld veel meer compressie nodig dan een gesamplede kick, omdat de dynamiek moet worden gecontroleerd.

Ongeacht de context zijn de belangrijkste elementen om naar te kijken de aanvals- en lostijd.

Ik zie mijn kickdrums graag als twee afzonderlijke componenten. De attack is het eerste deel van de kick, waar de klopper het vel raakt, terwijl de release het tweede deel van de kickdrum is, waar de resonerende toon klinkt.

Als ik mijn kickdrum wat meer punch wil geven, stel ik een langzame attack in om de eerste slag van de "beater" door de compressor te laten gaan voordat hij het resonante deel van de kick vastklemt. Soms echter, als mijn kick te punchy is en ik er wat meer body uit wil halen, gebruik ik een snelle attack-instelling en een releasetijd van ongeveer 40 ms om de compressor in te schakelen zodra de beater aanslaat.

Zodra je de perfecte attack- en release-instellingen hebt gekozen, kun je de ratio- en threshold-instellingen gebruiken om de gewenste hoeveelheid compressie in te stellen. Er is hier geen magisch getal, maar over het algemeen hebben zwaardere muziekstijlen, zoals rock en metal, meer dynamische controle nodig dan natuurlijke muziekstijlen, zoals folk en jazz.

PRO TIP: Een van de beste manieren om de juiste attack- en releasetijd in te stellen is door de threshold helemaal naar beneden te draaien zodat je 10dB of meer compressie krijgt. Dit maakt het makkelijker om te horen hoe je attack- en release-instellingen je geluid beïnvloeden.

4. Aanvullen

Hoewel het gebruik van samples van triggers in combinatie met live drums door sommige ouderwetse technici wordt afgekeurd, is het een onderdeel van moderne muziekproductie en ik hoop dat we dit stigma voor eens en altijd kunnen uitwissen.

Als je het goed gebruikt, kan een kicksample of trigger net datgene zijn wat je drums nodig hebben om tot leven te komen.

Als ik een kickdrum activeer, gebruik ik iets als Steven Slate's Trigger-plugin, maar als ik het met een sample stapel, converteer ik de audio van de kickdrum vaak naar een MIDI-spoor in Pro Tools en gebruik ik een sampler zoals Native Instruments Battery 4 met een heleboel vooraf geladen kick samples om er een te vinden die het beste past.

De sleutel hier is het vinden van een sample die de originele kick verbetert. Het moet het niet volledig vervangen.

Aarzel niet om de sample te bewerken als dat nodig is. Soms moet ik bijvoorbeeld wat van de midden- of lage frequenties uit mijn kick-sample halen zodat het past bij mijn live kick. Andere keren moet ik een transient shaper gebruiken om de attack en release aan te passen.

Als mijn live kickdrum bijvoorbeeld niet veel attack heeft, maar wel een heerlijke body, dan gebruik ik een transient shaper om de attack van de live kick af te schaven en gebruik ik een sample met een pittige attack en snelle decay.

PRO TIP: Geen enkele hoeveelheid mixen of bewerken kan een goede sample-keuze vervangen.

5. Zet je bas in de rij

In mijn carrière heb ik vaak urenlang geprobeerd om de kickdrum in een mix goed te krijgen, om me vervolgens te realiseren dat het eigenlijk de bas was die ik moest corrigeren.

Kick en bas zitten in hetzelfde frequentiebereik en om een goede mix te krijgen, moet je er vaak voor zorgen dat ze met elkaar samenwerken.

Om te beginnen wil je er zeker van zijn dat er geen frequentiemaskering plaatsvindt tussen de twee. Hoewel een klein beetje wrijven oké is, kan te veel vechten problematisch zijn en je low-end als een modderige puinhoop laten klinken. Zorg ervoor dat je EQ-curves op je kickdrum en basgitaar elkaar aanvullen.

Laten we zeggen dat je een basgitaar hebt met veel energie in het 100 tot 200 Hz bereik. Als je zou proberen je kickdrum in dat gebied te versterken, zou je veel terugslag van de bas krijgen. Overweeg in plaats daarvan om je kickdrum in dat bereik een brede snede te geven om plaats te maken voor de bas, en ik garandeer je dat je je low-end zult horen openen.

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je dynamiek op punt staat. Net als bij de kickdrum willen we dat de bas in de meeste mixen opgesloten aanvoelt. Dit betekent dat de bas zodanig moet worden gecomprimeerd dat elke noot gelijkmatig klinkt qua volume. Als sommige bastonen veel harder klinken dan andere, is de kans groter dat die luide tonen je kickdrum verdoezelen als ze komen.

PRO TIP: Een manier die ik graag gebruik om mijn kick en bas in te sluiten is door ze allebei naar een parallelle compressiebus te sturen en ze samen zwaar te comprimeren. Vervolgens meng ik die bus in de rest van de mix om het meer punch te geven.

6. Controleer je mixbus

Veel technici gebruiken compressie op hun mix bussen, wat geweldig is voor het krijgen van ooey, lijmachtige mixen die samenhangend aanvoelen. Maar als een mixbusscompressor niet goed wordt gebruikt, kan hij het leven uit je kickdrum knijpen.

Onervaren technici maken vaak de fout om te snelle attacktijden in te stellen, wat de initiële transiënt van de kick kan onderdrukken, om nog maar te zwijgen van andere instrumenten met transiënten die nodig zijn voor het ritme en de groove van de track.

Een attacktijd van ongeveer 30 ms is een goed beginpunt, omdat het de transiënt van je kickdrum laat doorkomen voordat je hem vastklemt om de rest van de mixelementen aan elkaar te plakken.

7. Overwerk uw overheadkosten niet

Ik kan je niet eens vertellen hoe frustrerend het is om technici agressieve hoogdoorlaatfilters te zien gebruiken op hun overheadsporen om lage frequenties te verwijderen.

Natuurlijk wil je geen overdaad aan subfrequenties in je overheads, maar wat low-end is cruciaal voor een hard drumgeluid. In feite kan dat laag precies datgene zijn wat je nodig hebt om je kickdrumtrack te verbeteren.

Tenzij je slecht opgenomen overheads mixt met een hoop troep in het laag, is een lichte dip met een lage plank meestal voldoende. Hetzelfde geldt voor de kamermicrofoons.

8. Wees voorzichtig met galm

Als je een nummer mixt dat vraagt om veel galm op de drums, zoals een '80s-stijl stadion rock track, kan je eerste instinct zijn om alle drums (inclusief de kick) naar een grote plaat- of zaalgalm te sturen. Deze aanpak kan je echter achterlaten met een kick drum die punch en presence mist.

Alle galm die ik normaal gesproken nodig heb van de kick drum, kan ik krijgen door de overhead microfoons naar de galm te sturen.

Aan de andere kant, als ik er echt zeker van ben dat mijn kick een beetje eigen ambiance nodig heeft (wat soms het geval kan zijn in zeer schaarse mixen), stuur ik het naar een reverb buss met een EQ ervoor. Op de EQ gebruik ik een high-pass tot ongeveer 500 Hz om ervoor te zorgen dat ik geen lagere frequenties krijg. Dit kan je mix een voller geluid geven zonder dat het modderig klinkt.

Verbeter je kick drum mixen

Het mixen van kickdrums kan moeilijk aanvoelen.

Maar door EQ te gebruiken om bepaalde delen van het frequentiespectrum te temmen en te versterken, door gebruik te maken van de juiste compressorinstellingen om de dynamiek te regelen en door andere instrumenten die in de weg staan van de kick te mixen zodat deze zijn eigen ruimte in de mix heeft, kun je met gemak een goddelijk kickdrumgeluid bereiken.

Zorg er wel voor dat je niet te veel compressie gebruikt en te veel lage tonen in je nagalm hebt.

Ik hoop dat je deze tips erg nuttig vond! Ik twijfel er niet aan dat je binnen de kortste keren een meester zult zijn in het mixen van kickdrums!

Breng je nummers tot leven met mastering van professionele kwaliteit, in enkele seconden!