Hoe word ik een betere producent: Bruikbare tips voor beginners

Hoe word ik een betere producent: Bruikbare tips voor beginners Hoe word ik een betere producent: Bruikbare tips voor beginners

Vorig jaar besloot ik dat ik meer muziek wilde gaan produceren. Ik kon geen optredens doen (bedankt, COVID), dus waarom zou ik niet meer muziek schrijven? Ik stelde mezelf de uitdaging om 20 tracks te schrijven in 20 dagen. Volledige, afgewerkte tracks. Geen kleine ideetjes. Geen schetsen. Iets wat ik op SoundCloud kon zetten zodat iemand het van begin tot eind kon beluisteren. Het doel hierachter was om een catalogus van materiaal te creëren dat ik kon verkopen aan uitgevers of zelf kon uitbrengen, met als extra bonus dat ik (hopelijk) onderweg een betere muziekproducer zou worden. Ik had een uitdaging en ik had een eindspel. Ik kon dit doen.

Ik begon eraan met de bravoure van een ontdekkingsreiziger die een nieuw avontuur aangaat. Op dag één liep ik mijn studio binnen en begon ik aan mijn eerste muziekstuk.

En toen sloeg de paniek toe. Zou ik dit 20 dagen achter elkaar kunnen volhouden en toch de hond uitlaten? Wat als ik op sommige dagen gewoon geen zin had? Wat als de melodieën waardeloos waren?

Toen keek ik naar mijn hardloopschoenen en realiseerde ik me dat Nike het mooi samenvat: Just Do It.

Zo eenvoudig is het echt.

Tegen het einde van het proces had ik veel geleerd. Niet alleen over de technische aspecten van muziekproductie, maar ook over wat er nodig is om beter te worden in je vak en een succesvolle muziekproducer. Door dit te schrijven hoop ik je te inspireren en je op weg te helpen met nieuwe trucs om de creatieve sappen te laten stromen als je je ontmoedigd voelt.

Vergeet niet de tips aan het einde te lezen voor een aantal hapklare ideeën!

Oefening baart kunst

een betere producent worden

Elke dag van de uitdaging, als ik ging zitten om een nieuw nummer te schrijven, werd ik geplaagd door het idee dat het niet goed genoeg zou zijn. Wat als andere mensen (of erger nog: vrienden) mijn kunst zouden haten?

Toen drong het tot me door dat de enige manier om een betere muziekproducer te worden was om te blijven proberen. Of iets goed genoeg klinkt of niet is een arbitraire opvatting, dus ik gooide die maatstaf uit het raam en concentreerde me in plaats daarvan op het oefenen van mijn studio-ambacht.

Als je erover nadenkt, is het leren gebruiken van een DAW door muziekproducenten hetzelfde als muzikanten die een 'traditioneel' instrument leren gebruiken. Er zijn lagen en lagen van vaardigheden, kennis en nieuwe technieken om te leren, en hoe meer je het doet, hoe beter je wordt.

Als je piano wilt leren spelen, begin je niet met een pianoconcert van Rachmaninoff en leer je dat je hele leven lang. Nee, je begint bijvoorbeeld met 'Twinkle Twinkle' en bouwt je vaardigheden en technieken stap voor stap op, en hetzelfde geldt voor een nieuwe producer die productie- en mixvaardigheden leert in zijn favoriete DAW.

In plaats van je zorgen te maken of je muziekproductienormen wel voldoen aan die van een professionele muziekproducer, kun je je beter richten op het vergroten van je vaardigheden bij elk project.

Raak niet gefrustreerd als je muziek niet zo gepolijst klinkt als een nummer van Timbaland. Blijf werken aan je vak, want...

Iedereen is waardeloos

beter worden in productie

Ondanks mijn beslissing om door te gaan en te oefenen met het produceren van muziek tijdens de uitdaging, was er nog steeds het knagende gevoel dat het resultaat niet geweldig was.

Het zit zo: perfectie is de vijand van vooruitgang en je houdt de boel op door je zorgen te maken over hoe luisteraars je muziek zullen beoordelen.

Iedereen wiens muziek je bewondert heeft wel eens een stom nummer gemaakt. Ik heb het niet over de nummers die je misschien niet leuk vindt. Ik heb het over de verborgen diepten van hun harde schijf, waar een paar vreselijke nummers schuilgaan.

We zien (of horen) alleen een gefilterde versie van de output van artiesten, dat wil zeggen, wat ze besloten hebben om op de wereld te zetten. Net als de glamoureuze Instagram-fotograaf wiens zorgvuldig samengestelde foto's de rommel net buiten beeld verbergen, heeft de muziek die je hoort en zoals je wilt klinken een smeltkroes doorgemaakt om te komen waar het nu is.

Achter elke grote muziekproducer schuilt een wirwar van geluiden, akkoordenschema's en twijfelachtige muziektheorie die ze niet met de wereld willen delen.

Ik pleit er niet voor dat je vreselijke muziek gaat maken. Je wilt geweldige muziek maken. Maar geobsedeerd zijn over of iets goed is of niet zal je ervan weerhouden om dingen voor elkaar te krijgen. Dus sta jezelf toe om te zuigen en te groeien omdat je...

Kwantiteit boven kwaliteit

De oorspronkelijke bedoeling van mijn uitdaging was om een nieuwe muziekcatalogus samen te stellen om uit te brengen of te verkopen aan uitgevers. Op dag 10 realiseerde ik me dat sommige nummers niet voorbij de A&R luisteraars zouden komen. Toch hield ik vol, aangemoedigd door een verre herinnering uit mijn kindertijd.

Mijn allereerste 'album' nam ik op met een piepkleine boombox naast mijn vertrouwde Yamaha PSR-32 (ja, mensen; geen line-in. Alleen de clunk en het gesis van een speaker). Het was verschrikkelijk*, en mijn muziekproductiekunsten zijn sindsdien verbeterd.

Maar het was een begin, het was leuk en het hielp me te leren over het songwritingproces. Als ik had gewacht op de perfecte opnamemogelijkheid, was ik nooit aan mijn wilde en gekke muzikale carrière begonnen. En ik realiseerde me dat hier hetzelfde gold: keep on truckin' en blijf leren.

*Ik geloof dat er een kopie van de cassette rondzwerft in Zuidwest Londen. Als het gevonden wordt, vernietig het dan.

In plaats van te proberen het ultieme vuistslag meesterwerk te maken, concentreerde ik me op het leren van één nieuwe vaardigheid bij elk project. De ene dag waren het sneltoetsen; op een andere dag was het hoe je synths effectief in lagen kunt opbouwen. Naarmate ik consequenter werkte, begonnen deze nieuwe vaardigheden te werken en werden ze een tweede natuur. Ik bereikte het Nirvana toen ik nooit meer hoefde te zoeken naar de sneltoets voor 'Capture As Recording'.

Deze strategie gaat hand in hand met jezelf toestaan om te mislukken. Als je jezelf (en je muziek) toestemming geeft om te falen, heb je de vrijheid om te experimenteren en hoe meer je verkent, hoe sneller je je eigen stijl en unieke geluid ontwikkelt. Het hoeft niet altijd geweldig te klinken. Het hoeft niet eens goed te klinken, zolang je maar blijft spelen en groeien.

Als je verantwoording wilt (of moet) afleggen, probeer dan lid te worden van een community die creatieve output aanmoedigt, zoals February Album Writing Month. Of kondig op sociale media aan dat je een jaar lang elke week een nieuw nummer gaat posten en vraag je vrienden en volgers om je aan die taak te houden.

Het belangrijkste hier is consistentie. Kom elke dag naar je studio om creatief te zijn en muziek te produceren en je zult er gegarandeerd beter in worden. En als je niet zeker weet waar je moet beginnen, probeer dan...

Op de schouders van reuzen staan

Ik moet toegeven dat ik ergens rond dag twee zonder sappige songideeën begon te zitten. Het was niet mooi. Maar ik had tegen mijn hond gezegd dat ik het zou doen en ik had het misschien ook tegen mijn vrouw gezegd, dus ik werd verantwoordelijk gehouden voor mijn output.

Er zijn zoveel bronnen voor kunstenaars dat het een dwaze opdracht zou zijn om deze uitdaging aan te gaan zonder er op zijn minst een paar te gebruiken. Deze bronnen gaan verder dan videotutorials op YouTube of geschreven blogs zoals die hier op eMastered. Ik heb het over inspiratie vinden in van alles en nog wat. En dat heb ik gedaan.

Heb je een liedje gehoord waar je helemaal weg van bent? Probeer het na te maken. Ik besloot een nummer (Met Him Last Night) te reverse engineeren om te zien wat er onder de motorkap zat. Ik zocht online naar een remakesjabloon van het nummer en vond deze website die sjablonen voor coversongs met volledige zang aanbiedt. Ik kreeg echt te zien hoe de worst werd gemaakt.

Maar daar bleef het niet bij. Ik probeerde een referentietrack te gebruiken voor sommige projecten en koos een of twee dingen om na te bootsen. Het kon de weelderige galm zijn, de compressie op de snare of gewoon de structuur van het stuk.

Probeer ook te experimenteren met verschillende genres. Zelfs als je uiteindelijk geen muziek zult uitbrengen in een bepaald genre, kun je een schat aan kennis opdoen door te luisteren naar productiewaarden in een andere stijl dan die van jezelf.

En vergeet loops en midipakketten niet. Hoewel je je bewust moet zijn van eventuele licentiebeperkingen op samples of midi-loops die je gebruikt, kunnen ze een handige manier zijn om een vastgelopen project vlot te trekken of je DAW weg te halen van het lege scherm-syndroom als je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Je kunt de loops altijd vervangen of aanpassen naarmate het werk vordert. Voor meer ideeën over hoe je loops in je muziek kunt gebruiken, kun je deze post bekijken.

Maar een track starten door een lus te mangelen is één ding. De moeilijkste les die ik leerde tijdens de uitdaging was...

Over de finishlijn

Toegegeven, in de eerste dagen van de zelfopgelegde uitdaging speelde ik een beetje vals. Ik begon aan liedjes en beloofde mezelf terug te keren naar de studio om ze later af te maken, met de redenering dat de extra tijd de ideeën zou laten rijpen.

Dat deden ze niet.

Ik moest op een dag gaan zitten en mezelf dwingen om die verweesde stukken muziek af te maken, en misschien wel het meest waardevolle dat ik tijdens de uitdaging heb geleerd is hoe je een nummer afmaakt. Dat is tenslotte het enige waar luisteraars (en labels) om geven.

Hoe maak je een nummer af als je vastzit?

Maak keuzes en ga verder. Blijf niet eindeloos klooien met het geluid van de snaredrum. Komt het aardig in de buurt? Geweldig, ga verder met de kick.

Als je gevoelig bent voor zware vlagen van The Tweaks, probeer dan tracks af te drukken naar audio om de verleiding te vermijden om aan de patch te prutsen wanneer je eigenlijk zou moeten mixen. (Maar demp en verberg het origineel wel, weet je, voor het geval dat....)

De reis van duizend mijlen begint met één enkele stap

Misschien zie je jezelf in de toekomst wel muziek produceren voor aanbiddende fans over de hele wereld. Je carrière heeft een hoge vlucht genomen en het geld rolt binnen.

Maar als je professioneel muziek wilt gaan produceren, moet je ergens beginnen. Muziek produceren en een betere producer worden kost tijd, kennis en vaardigheden. De beste tijd om daarmee te beginnen is nu. Wacht niet tot je agenda opengaat; het leven zal onvermijdelijk je agenda vullen met zijn eigen agenda.

Zet je in plaats daarvan in om regelmatig en consistent muziek te maken. Alles helpt, zelfs 30 minuten per dag. Zorg dat je een plan hebt om je studiosessie in te gaan, zodat het duidelijk is wat je wilt bereiken als je je muziekproducerhoed opzet. Voeg hier een baslijn toe, pruts daar wat met een synth sound design en voor je het weet heb je een afgewerkte track. Spoel en herhaal het hele proces.

Op de lange termijn moet je het idee van perfectie loslaten en de fouten binnen laten komen. Verlies je gehechtheid aan het resultaat (en het geld) en heb in plaats daarvan plezier en geniet van het proces van muziek maken. Dat is tenslotte waarom je hier bent, toch?

Tips en trucs om een betere muziekproducer te worden

Voor als je hapklare brokjes wilt eten.

  • Behandel muziekproductie als een carrière, niet als een hobby. Besteed elke dag tijd aan het leren van je kunst.
  • Je hoeft niet per se harder te werken, je moet gewoon slimmer werken. Leer die sneltoetsen!
  • Sta jezelf toe om te werken aan muziekproductieprojecten die niet draaien om geld verdienen. Maak plezier, wees creatief en experimenteer.
  • Je hoeft geen fortuin uit te geven aan hippe apparatuur. Leer in plaats daarvan alle software in je studio van binnen en buiten kennen. Sommige muziekproducenten maken hele albums met plug-ins die volledig uit voorraad leverbaar zijn.
  • Investeer in jezelf. Volg een cursus in de DAW waarin je werkt om je productievaardigheden te verbeteren.
  • Maak sjablonen om mee te werken. Neem je favoriete geluiden op en stel bussen, aux-groepen en inserts in om het mixen te versnellen.
  • Als je aan een nieuw project werkt, richt je dan op één punt om je kennis op te bouwen. Leer bijvoorbeeld over mixen voor één nummer en over sound design voor een ander nummer. Probeer niet alles tegelijk te leren!
  • Als het goed genoeg klinkt, ga dan verder met het volgende. Blijf niet eeuwig perfectie najagen.
  • Luister en leer van andere producers en muzikanten. Lees over hun werkwijze in de studio, analyseer hun muziek, luister en probeer de geluiden die ze gebruiken na te maken.
  • Blijf spelen en blijf produceren. Hoe meer je creëert, hoe creatiever je zult worden.

Breng je nummers tot leven met mastering van professionele kwaliteit, in enkele seconden!