Hoe word ik een betere producent: Uitvoerbare tips voor beginners

Hoe word ik een betere producent: Uitvoerbare tips voor beginnersHoe word ik een betere producent: Uitvoerbare tips voor beginners

Vorig jaar besloot ik dat ik mijn muziekproductie wilde opvoeren. Ik kon geen optredens doen (bedankt, COVID), dus waarom niet meer muziek schrijven? Ik stelde mezelf de uitdaging om 20 tracks te schrijven in 20 dagen. Volledige, afgewerkte tracks. Geen kleine ideetjes. Geen schetsen. Iets wat ik op SoundCloud kon zetten zodat iemand het van begin tot eind kon beluisteren. Het doel hiervan was om een catalogus van materiaal te creëren dat ik kon verkopen aan uitgevers of zelf kon uitbrengen, met als extra bonus dat ik (hopelijk) onderweg een betere muziekproducer zou worden. Ik had een uitdaging, en ik had een eindspel. Ik kon dit doen.

Ik begon eraan met alle bravoure van een ontdekkingsreiziger die een nieuw avontuur aangaat. Op dag één stapte ik mijn studio binnen en begon ik aan mijn eerste muziekstuk.

En toen sloeg de paniek toe. Zou ik dit 20 dagen volhouden en toch de hond uitlaten? Wat als ik op sommige dagen geen zin had? Wat als de melodieën waardeloos waren?

Toen keek ik naar mijn loopschoenen en realiseerde ik me dat Nike het mooi samenvat: Just Do It.

Het is echt zo simpel.

Aan het eind van het proces had ik veel geleerd. Niet alleen over de technische aspecten van muziekproductie, maar ook over wat er nodig is om beter te worden in je vak, en een succesvolle muziekproducer. Door dit te schrijven, hoop ik je te inspireren, en je te helpen op je reis met nieuwe trucs om die creatieve sappen te laten stromen als je je ontmoedigd voelt.

Vergeet niet om aan het eind de sectie met tips te bekijken voor wat bonus hapklare ideeën!

Oefening baart kunst

een betere producent worden

Elke dag van de uitdaging, als ik ging zitten om een nieuw liedje te schrijven , werd ik geplaagd door het idee dat het niet goed genoeg zou zijn. Wat als andere mensen (of erger nog: vrienden) mijn kunst zouden haten?

Toen drong het tot me door dat de enige manier om een betere muziekproducer te worden was: blijven proberen. Of iets goed genoeg klinkt of niet is een arbitraire opvatting, dus gooide ik die maatstaf uit het raam en concentreerde me in plaats daarvan op het beoefenen van mijn studio-ambacht.

Als je erover nadenkt, is muziekproducenten leren omgaan met een DAW hetzelfde concept als muzikanten leren omgaan met een 'traditioneel' instrument. Er zijn lagen en lagen van vaardigheden, kennis en nieuwe technieken te leren, en hoe meer je het doet, hoe beter je zult worden.

Als je piano wilt leren spelen, begin je niet met een pianoconcert van Rachmaninoff en leer je dat je hele leven lang. Nee, je begint bijvoorbeeld met 'Twinkle Twinkle' en bouwt je vaardigheden en technieken stap voor stap op, en hetzelfde geldt voor een nieuwe producer die productie- en mixvaardigheden leert in zijn favoriete DAW .

In plaats van je zorgen te maken over de vraag of je muziekproductienormen voldoen aan die van een professionele muziekproducent, kun je je beter richten op het vergroten van je vaardigheden bij elk project.

Raak niet gefrustreerd als je muziek niet zo gepolijst klinkt als een Timbaland track. Blijf werken aan je vak, want...

Iedereen is waardeloos.

beter worden in productie

Ondanks mijn besluit om door te gaan en te oefenen met het produceren van muziek tijdens de uitdaging, was er nog steeds het knagende gevoel dat de resulterende output minder dan stellair was.

Het zit zo: perfectie is de vijand van vooruitgang, en jij houdt de boel op door je zorgen te maken over hoe luisteraars je muziek zullen beoordelen.

Iedereen wiens muziek je bewondert, heeft wel eens een waardeloos nummer gemaakt. Ik heb het niet over de liedjes die je misschien niet leuk vindt. Ik heb het over de verborgen diepten van hun harde schijf, waar een vreselijk deuntje of twee op de loer ligt.

We zien (of horen) alleen een gefilterde versie van de output van artiesten, d.w.z. wat ze besloten hebben in de wereld te zetten. Net als de glamoureuze Instagram-fotograaf wiens zorgvuldig gecureerde foto's de rommel net buiten beeld verbergen, heeft de muziek die je hoort en ernaar streeft te klinken een smeltkroes doorgemaakt om te komen waar ze nu is.

Achter elke grote muziekproducent ligt een verspreide woestenij van geluiden, akkoordenschema's en twijfelachtige muziektheorie, die ze verkozen niet met de wereld te delen.

Ik pleit er niet voor dat je doorgaat en vreselijke muziek maakt. Je wilt geweldige muziek maken. Maar obsessief bezig zijn met of iets goed is of niet zal je weerhouden om iets voor elkaar te krijgen. Dus sta jezelf toe om te zuigen en te groeien omdat je het nodig hebt...

Kwantiteit boven kwaliteit

De oorspronkelijke bedoeling van mijn uitdaging was om een nieuwe catalogus van muziek op te bouwen om uit te brengen of te verkopen aan uitgevers. Op dag 10 realiseerde ik me dat sommige nummers niet voorbij de A&R poortwachters zouden geraken. Toch hield ik vol, gesterkt door een verre herinnering uit mijn kindertijd.

Mijn allereerste 'album' nam ik op met een kleine boombox naast mijn trouwe Yamaha PSR-32 (ja, mensen; geen line-in. Alleen het gekletter en gesis van een luidspreker). Het was verschrikkelijk*, en mijn muziekproductie is sindsdien verbeterd.

Maar het was een begin, het was leuk, en het hielp me te leren over het songwriting proces . Als ik had gewacht op de perfecte opnamemogelijkheid, was ik nooit begonnen aan mijn wilde en gekke muzikale carrière. En ik realiseerde me dat hier hetzelfde gold: keep on truckin' en blijf leren.

*Ik geloof dat er een kopie van de cassette rondzwerft in Zuid West Londen. Als u hem vindt, vernietig hem dan alstublieft.

In plaats van te proberen het ultieme vuistslag meesterwerk te maken, concentreerde ik me bij elk project op het leren van één nieuwe vaardigheid. De ene dag waren het sneltoetsen; op een andere dag was het hoe je synths effectief in lagen kunt gebruiken. Als ik consequent werkte, werden deze nieuwe vaardigheden een tweede natuur. Ik bereikte het Nirvana toen ik nooit meer hoefde te zoeken naar de sneltoets voor 'Capture As Recording'.

Deze strategie gaat hand in hand met jezelf toestaan te mislukken. Door jezelf (en je muziek) toestemming te geven om te falen heb je de vrijheid om te experimenteren, en hoe meer je verkent, hoe sneller je je eigen stijl en unieke geluid ontwikkelt. Het hoeft niet altijd geweldig te klinken. Het hoeft niet eens goed te klinken, zolang je maar blijft spelen en groeien.

Als je verantwoording wilt (of moet) afleggen, probeer je dan aan te sluiten bij een community die creatieve output aanmoedigt, zoals February Album Writing Month. Of kondig op sociale media aan dat je een jaar lang elke week een nieuw nummer zult posten en vraag je vrienden en volgers om je aan die opdracht te houden.

Het belangrijkste hier is consistentie. Kom elke dag opdagen in je studio om creatief te zijn en muziek te produceren, en je zult er gegarandeerd beter in worden. En als je niet zeker weet waar je moet beginnen, probeer dan...

Staande op de schouders van reuzen

Ik moet toegeven dat ik rond dag twee geen sappige ideeën meer had. Het was niet mooi. Maar ik had tegen mijn hond gezegd dat ik het zou doen en misschien heb ik het tegen mijn vrouw gezegd, dus ik werd verantwoordelijk gehouden voor mijn productie.

Er zijn zoveel bronnen voor kunstenaars dat het een dwaze opdracht zou zijn geweest om deze uitdaging te doen zonder er op zijn minst een paar van te gebruiken. Deze bronnen gaan verder dan video tutorials op YouTube, of geschreven blogs zoals die hier op eMastered. Ik heb het over inspiratie vinden in van alles en nog wat. En dat is wat ik gedaan heb.

Een liedje gehoord waar je helemaal weg van bent? Probeer het na te maken. Ik besloot om een nummer (Met Him Last Night) aan reverse engineering te onderwerpen om te zien wat er onder de motorkap zat. Ik zocht online naar een remake sjabloon van het nummer en vond deze website die cover song sjablonen met volledige vocalen aanbiedt. Ik kreeg echt te zien hoe de worst werd gemaakt.

Maar daar bleef het niet bij. Ik probeerde een referentietrack te gebruiken voor sommige projecten en koos één of twee dingen om te emuleren. Het kon de weelderige galm zijn, de compressie op de snare, of gewoon de structuur van het stuk.

Probeer ook te experimenteren met verschillende genres. Zelfs als je uiteindelijk geen muziek in een bepaald genre zult uitbrengen, kun je veel kennis opdoen door te luisteren naar productiewaarden in een andere stijl dan de jouwe.

En vergeet de loops en midi packs niet. Hoewel je je bewust moet zijn van alle licentiebeperkingen op alle samples of midi-loops die je gebruikt, kunnen ze een handige manier zijn om een vastgelopen project een kick-start te geven of je DAW weg te halen van het Empty Screen Syndrome als je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Je kunt de loops altijd vervangen of aanpassen als het werk zich ontwikkelt. Voor meer ideeën over hoe je loops in je muziek kunt gebruiken, bekijk je deze post.

Maar een spoor starten door een lus te mangelen is één ding. De moeilijkste les die ik tijdens de uitdaging leerde was...

De eindstreep halen

Toegegeven, in de eerste dagen van de zelfopgelegde uitdaging, speelde ik een beetje vals. Ik begon aan liedjes en beloofde mezelf dat ik ze later in de studio zou afmaken, omdat ik dacht dat de extra tijd de ideeën zou laten gisten.

Dat deden ze niet.

Ik moest op een dag gaan zitten en mezelf dwingen om die stukjes muziek af te maken, en misschien was het meest waardevolle wat ik tijdens de uitdaging geleerd heb wel hoe je een liedje moet afmaken. Dat is tenslotte het enige waar luisteraars (en labels) om geven.

Dus hoe maak je een liedje af als je je vast voelt zitten?

Maak keuzes en ga verder. Blijf niet eeuwig prutsen met het snare drum geluid. Komt het aardig in de buurt? Geweldig, ga verder met de kick.

Als je snel last hebt van The Tweaks, probeer dan sporen naar audio te printen om de verleiding te vermijden om aan de patch te prutsen als je eigenlijk aan het mixen bent. (Maar demp en verberg het origineel, weet je, voor het geval dat....)

De reis van duizend mijl begint met een enkele stap

Je ziet jezelf misschien in de toekomst muziek produceren voor aanbiddende fans over de hele wereld. Je carrière is omhoog geschoten, en het geld rolt binnen.

Maar als je professioneel muziek wilt produceren, moet je ergens beginnen. Muziek produceren, en een betere producer worden, kost tijd, kennis en vaardigheden. De beste tijd om die aan te scherpen is nu. Wacht niet tot je agenda opengaat; het leven zal onvermijdelijk je agenda vullen met zijn eigen agenda.

In plaats daarvan moet je regelmatig en consequent muziek maken. Alles helpt, zelfs 30 minuten per dag. Heb een spel plan gaan in uw studio sessie, dus het is duidelijk wat je wilt bereiken wanneer u uw muziek producer hoed. Voeg hier een baslijntje toe, pruts daar wat aan een synth sound design, en voor je het weet heb je een afgewerkte track. Dan, spoel en herhaal het hele proces.

Op den duur moet je het idee van perfectie loslaten en de foutjes binnen laten rollen. Verlies je gehechtheid aan het resultaat (en het geld), en heb in plaats daarvan plezier en geniet van het proces van muziek maken. Dat is tenslotte waarom je hier bent, toch?

Tips en trucs om een betere muziekproducer te worden

Voor als je wat hapklare brokken advies wilt.

  • Behandel muziekproductie als een carrière, niet als een hobby. Besteed elke dag tijd aan het leren van je kunst.
  • Je hoeft niet per se harder te werken, alleen slimmer. Leer die sneltoetsen!
  • Sta jezelf toe om aan muziekproductieprojecten te werken die niet over geld verdienen gaan. Heb plezier, wees creatief, en experimenteer.
  • Je hoeft geen fortuin uit te geven aan hippe apparatuur. Leer in plaats daarvan alle software in je studio van binnen en buiten kennen. Sommige muziekproducenten maken hele albums met volledig standaard plug-ins.
  • Investeer in jezelf. Volg een cursus over de DAW waarmee je werkt om je productievaardigheden te verbeteren.
  • Maak sjablonen om mee te werken. Neem je favoriete geluiden op en stel bussen, aux-groepen en inserts in om het mixen te versnellen.
  • Als je aan een nieuw project werkt, richt je dan op één punt om je kennis uit te breiden. Leer bijvoorbeeld over mixen voor het ene nummer, en sound design voor het andere. Probeer niet alles tegelijk te leren!
  • Als het goed genoeg klinkt, ga dan naar het volgende. Blijf niet eeuwig perfectie najagen.  
  • Luister en leer van andere producers en muzikanten. Lees over hun workflow in de studio, analyseer hun muziek, luister en probeer de geluiden die zij gebruiken na te bootsen.
  • Blijf spelen en blijf produceren. Hoe meer je creëert, hoe creatiever je zult worden.

Breng je songs tot leven met mastering van professionele kwaliteit, in enkele seconden!