20 liedjes in 20 dagen: hoe ik leerde een betere producer te zijn

20 liedjes in 20 dagen: hoe ik leerde een betere producer te zijn 20 liedjes in 20 dagen: hoe ik leerde een betere producer te zijn

Vorig jaar besloot ik dat ik mijn productie productie wilde opvoeren. Ik kon geen optredens meer doen (bedankt, COVID), dus waarom niet meer muziek schrijven? Ik stelde mezelf de uitdaging om 20 tracks te schrijven in 20 dagen. Volledige, afgewerkte tracks. Geen kleine ideetjes. Geen schetsen. Iets dat ik op SoundCloud kon zetten, en dat een luisteraar van begin tot eind kon afspelen. Het doel hierachter was om een catalogus te maken van materiaal dat ik kon verkopen aan uitgevers of zelf kon uitbrengen. Ik had een uitdaging, en ik had een eindspel. Ik kon dit doen.

Ik begon eraan met alle bravoure van een ontdekkingsreiziger die een nieuw avontuur aangaat. Op dag één stapte ik mijn studio binnen, en ging zitten om te beginnen. En toen sloeg de paniek toe. Kon ik dit 20 dagen volhouden en nog steeds de hond uitlaten? Wat als ik het op sommige dagen gewoon niet kon opbrengen? Wat als deze nummers waardeloos waren?

Toen keek ik naar mijn loopschoenen en realiseerde ik me dat Nike het mooi samenvat: Just Do It.

Het is echt zo simpel.

Aan het eind van het proces had ik veel geleerd. Niet alleen over de technische aspecten van het produceren, maar ook over wat er nodig is om beter te worden in je vak. En door dit te schrijven, hoop ik jou te inspireren en je te helpen op jouw reis.

Oefening baart kunst

Elke dag van de uitdaging, als ik ging zitten om een nieuw nummer te schrijven, werd ik geplaagd door het idee dat het niet goed genoeg zou zijn. Toen drong het tot me door dat de enige manier om beter te worden was om te blijven proberen. Of iets goed genoeg is of niet is een arbitraire opvatting, dus ik gooide die maatstaf uit het raam en concentreerde me in plaats daarvan op het beoefenen van mijn vak.

Als je erover nadenkt, is het leren produceren van muziek in een DAW hetzelfde als het leren van een 'traditioneel' instrument. Er zijn lagen en lagen van vaardigheden en technieken te leren, en hoe meer je het doet, hoe beter je zult worden.

Als je piano wilt leren spelen, begin je niet met een pianoconcert van Rachmaninoff en leer je dat je hele leven lang. Nee, je begint met, zeg, 'Twinkle Twinkle' en bouwt je vaardigheden en technieken stap voor stap op, en hetzelfde geldt voor produceren.

Dus raak niet gefrustreerd als je muziek niet zo gepolijst klinkt als een Timbaland track. Blijf werken aan je vak, want...

Iedereen is waardeloos.

Ondanks mijn besluit om door te gaan en te oefenen met het produceren van muziek tijdens de uitdaging, was er nog steeds het knagende gevoel dat de resulterende output minder dan stellair was.

Het zit zo: perfectie is de vijand van vooruitgang, en jij houdt de boel op door je zorgen te maken over hoe luisteraars je muziek zullen beoordelen.

Iedereen wiens muziek je bewondert, heeft wel eens een waardeloos nummer gemaakt. Ik heb het niet over de liedjes die je misschien niet leuk vindt. Ik heb het over de verborgen diepten van hun harde schijf, waar een vreselijk deuntje of twee op de loer ligt.

We zien (of horen) alleen een gefilterde versie van de output van artiesten, dat wil zeggen, wat ze hebben besloten de wereld in te sturen. Net als de glamoureuze Instagram-influencer wiens zorgvuldig samengestelde foto's de rommel verbergen die net buiten beeld ligt, heeft de muziek die je hoort en wilt laten klinken een smeltkroesproces doorlopen om te komen waar ze nu is.

Ik pleit er niet voor dat je doorgaat en vreselijke muziek maakt. Je wilt geweldige muziek maken. Maar obsessief bezig zijn met of iets goed is of niet zal je weerhouden om iets voor elkaar te krijgen. Dus sta jezelf toe om te zuigen en te groeien omdat je het nodig hebt...

Kwantiteit boven kwaliteit

De oorspronkelijke bedoeling van mijn uitdaging was om een nieuwe catalogus van muziek op te bouwen om uit te brengen of te verkopen aan uitgevers. Op dag 10 realiseerde ik me dat sommige nummers niet voorbij de A&R poortwachters zouden geraken. Toch hield ik vol, gesterkt door een verre herinnering uit mijn kindertijd.

Ik nam mijn allereerste 'album' op met een piepkleine boombox naast mijn trouwe Yamaha PSR-32 (ja, mensen; geen line-in. Alleen het geklots en gesis van opnemen uit een luidspreker). Het was verschrikkelijk*, en mijn productiekunsten zijn sindsdien verbeterd. Maar het was een begin, en het hielp me leren over het songwriting proces. Als ik had gewacht op de perfecte gelegenheid om op te nemen, was ik nooit aan mijn wilde en gekke muzikale carrièretocht begonnen. En ik realiseerde me dat hier hetzelfde geldt: blijf trucken en blijf leren.

*Ik geloof dat er een kopie van de cassette rondzwerft in Zuid West Londen. Als u hem vindt, vernietig hem dan alstublieft.

In plaats van te proberen het ultieme vuistslag meesterwerk te maken, concentreerde ik me op het leren van een nieuwe vaardigheid bij elk project. De ene dag waren dat sneltoetsen, de andere dag was dat hoe je synths effectief in lagen kon zetten. Als ik consequent doorwerkte, werden deze nieuwe vaardigheden een tweede natuur. Ik bereikte het Nirvana toen ik nooit meer hoefde te zoeken naar de sneltoets voor 'Capture As Recording'.

Deze strategie gaat hand in hand met jezelf toestaan te zuigen. Door jezelf (en je muziek) toestemming te geven om te falen, heb je de vrijheid om te experimenteren, en hoe meer je onderzoekt, hoe sneller je je unieke geluid zult ontwikkelen.

Als je verantwoording wilt (of moet) afleggen, probeer dan lid te worden van een gemeenschap die creatieve output aanmoedigt, zoals February Album Writing Month. Of kondig op sociale media aan dat je een jaar lang elke week een nieuw nummer zult posten en vraag je volgers om je aan die opdracht te houden.

Het belangrijkste hier is consistentie. Kom elke dag opdagen om muziek te produceren, en je bent gegarandeerd om er beter in te worden. En als je niet zeker weet waar te beginnen, probeer dan...

Staande op de schouders van reuzen

Ik moet toegeven dat ik geen sappige ideeën meer had rond dag twee. Het was niet mooi. Maar ik had mijn hond gezegd dat ik het zou doen en misschien heb ik het ook tegen mijn vrouw gezegd, dus ik werd verantwoordelijk gehouden voor mijn output.

Er zijn zoveel bronnen voor muzikanten dat het een dwaze opdracht zou zijn geweest om deze uitdaging te doen zonder er op zijn minst een paar van te gebruiken. Deze bronnen gaan verder dan YouTube tutorials of geschreven blogs zoals die hier op eMastered. Ik heb het over inspiratie vinden in van alles en nog wat. En dat is wat ik heb gedaan.

Een liedje gehoord waar je helemaal weg van bent? Probeer het na te maken. Ik besloot om een nummer (Met Him Last Night) aan reverse engineering te onderwerpen om te zien wat er onder de motorkap zat. Ik zocht online naar een remake sjabloon van het nummer en vond deze website die cover song sjablonen met volledige vocalen aanbiedt. Ik kreeg echt te zien hoe de worst werd gemaakt.

Maar daar bleef het niet bij. Ik probeerde een referentietrack te gebruiken voor sommige projecten en koos één of twee dingen om na te bootsen. Dat kon de weelderige galm zijn, de compressie op de snare, of gewoon de structuur van het stuk.

En vergeet de loops en midi packs niet. Hoewel je je bewust moet zijn van alle licentiebeperkingen op alle samples of midi-loops die je gebruikt, kunnen ze een handige manier zijn om een vastgelopen project een kick-start te geven of je DAW weg te halen van het Empty Screen Syndrome als je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Je kunt de loops altijd vervangen of aanpassen als het werk zich ontwikkelt. Voor meer ideeën over hoe je loops in je muziek kunt gebruiken, bekijk je deze post.

Maar een spoor starten door een lus te mangelen is één ding. De moeilijkste les die ik tijdens de uitdaging leerde was...

De eindstreep halen

Toegegeven, in de eerste paar dagen van de zelfopgelegde uitdaging, speelde ik een beetje vals. Ik begon aan nummers en beloofde mezelf dat ik ze later zou afmaken, omdat ik dacht dat de extra tijd de ideeën zou laten gisten.

Dat deden ze niet.

Ik moest op een dag gaan zitten en mezelf dwingen om die weesnummers af te maken, en misschien was het meest waardevolle wat ik tijdens de uitdaging leerde wel hoe je een liedje moet afmaken. Dat is tenslotte het enige waar luisteraars (en labels) om geven.

Dus hoe beëindig je precies een spoor? Maak keuzes en ga verder. Blijf niet eeuwig prutsen aan het snare drum geluid. Komt het in de buurt? Geweldig, ga verder met de kick. Als je snel last hebt van The Tweaks, probeer dan sporen naar audio te printen om de verleiding van het gepruts met de patch te vermijden. Maar demp en verberg het origineel, weet je, voor het geval dat.

De reis van duizend mijl begint met een enkele stap

Je ziet jezelf misschien in de toekomst muziek maken voor aanbiddende fans over de hele wereld. En dat is geweldig. Maar je moet ergens beginnen. Die vrije week in je agenda waar je op hebt gewacht? Die komt er niet omdat het leven onvermijdelijk iets anders te bieden heeft.

Dus, zet je in om muziek te produceren op een regelmatige, consistente basis. Alles helpt, zelfs 30 minuten per dag. Zorg dat je een plan hebt voor je sessie, zodat het duidelijk is wat je wilt bereiken als je je producerspet opzet. Voeg hier een baslijn toe, daar wat synthprogrammering, en voor je het weet, heb je een afgewerkte track. Spoel en herhaal het hele proces.

Laat het idee van perfectie varen, en laat de fouten binnenkomen. Verlies je gehechtheid aan het resultaat en geniet in plaats daarvan van het proces van muziek maken. Dat is per slot van rekening waarom je hier bent, toch?

Klaar om betere muziek te gaan maken? Ontdek waarom muzikanten eMastered gebruiken om hun audio beter dan ooit te laten klinken op streamingplatforms.

Breng je songs tot leven met mastering van professionele kwaliteit, in enkele seconden!